شاخص امید به زندگی پس از انقلاب 25 سال افزایش یافته است

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به بهبود وضعیت سلامت در دوران پس از انقلاب اسلامی گفت: برونداد اصلی همه اقداماتی که در این دوران در کشور انجام شده، افزایش شاخص امید به زندگی بوده که حدود 25 سال افزایش یافته است.

به گزارش ایکنا از اصفهان، شاهین شیرانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته ملی سلامت که امروز، اول اردیبهشت ماه در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: رسانه های دارای خبرنگار متخصص در حوزه سلامت می توانند در زمینه سلامت اجتماعی به طور ویژه تأثیرگذار باشند؛ زیرا بدون داشتن تخصص لازم نمی توان در این زمینه ارتباط مناسبی با بخش پزشکی برقرار و اطلاعات را به درستی به جامعه منتقل کرد.

وی ادامه داد: سلامت حق مردم و وظیفه حاکمیت، تأمین این حق است. هیچ مسئولی نمی تواند برای تأمین این حق، بر کسی منت بگذارد. سلامت و امنیت همان دو نعمت همیشه مغفول هستند که تا زمان از دست رفتن، کسی قدر آن ها را نمی داند. در قانون کشور ما، وظیفه تأمین سلامت بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و در استان ها، این وظیفه را دانشگاه های علوم پزشکی برعهده دارند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان کرد: مطمئناً همه فعالان حوزه سلامت، از جمله دانشگاه علوم پزشکی، خیریه ها و بخش خصوصی گوشه ای از سلامت جامعه را تأمین می کنند؛ به این ترتیب بخشی از این وظیفه برعهده حاکمیت است؛ زیرا معمولاً بخش خصوصی و خیریه ها خود را درگیر حوزه های بهداشت، واکسیناسیون، آب سالم، دسترسی به دارو و... نمی کنند.

وی گفت: از ابتدای دوران جوانی تا امروز در حوزه سلامت فعالیت می کنم و سیر تحولی این عرصه، به ویژه دستاوردهایی را که در دوران بعد از انقلاب اسلامی حاصل شده است، مشاهده کرده ام. برونداد اصلی همه اقداماتی که در این دوران در کشور انجام شده، افزایش شاخص امید به زندگی بوده است. این شاخص در سال های اول انقلاب اسلامی، 53 سال بود؛ ولی امروز شاخص امید به زندگی در مردان ایرانی، 73 سال و در زنان ایرانی، 76 سال است؛ به عبارت دیگر شاخص امید به زندگی ایرانیان در این سال ها حدود 25 سال افزایش یافته است.

شیرانی ادامه داد: برای اینکه شاخص امید به زندگی یک سال افزایش یابد، باید در همه زمینه ها از جمله جاده سازی های مناسب، ارتباطات خوب، انتقال بیمار به طور مناسب، آب سالم، واکسیناسیون مطلوب و... تلاش خوبی داشته باشیم؛ در نتیجه، افزایش این شاخص، دستاورد خوبی است. حتی کسانی که در خارج از کشور با ما اختلافاتی دارند، به بهبود وضعیت سلامت بعد از انقلاب اسلامی معترف هستند.

وی با بیان اینکه کیفیت کار بخش های تأمین کننده سلامت، زیاد و هزینه های این بخش، کم است، اضافه کرد: افرادی که از کشورهای خارجی، از جمله اروپا و آمریکا برای دریافت خدمات درمانی به ایران می آیند، به این مسئله واقف هستند؛ زیرا هیچ کس حاضر نیست سلامت خود را فقط برای کم هزینه بودن خدمات به خطر اندازد و کیفیت مطلوب دریافت نکند؛ همه انسان ها به سلامت خود اهمیت می دهند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه جمعیت تحت پوشش این دانشگاه بیشتر از پنج میلیون نفر است، اظهار کرد: از میان 28 شهرستان استان اصفهان، فقط شهرستان های کاشان و آران و بیدگل با جمعیت حدود 500 هزار نفر، تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کاشان و جمعیت باقی شهرستان ها تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مسئول تأمین سلامت روح و جسم همه این افراد، از جنین در شکم مادر گرفته تا سالمندان است.

وی گفت: بنابر آمارهای وزارت بهداشت، در بهترین شرایط که دسترسی کامل به نیروی انسانی و امکانات وجود داشته باشد، فقط 25 درصد سلامت مردم جامعه در کنترل سازمان بهداشت خواهد بود و 75 درصد باقی مانده به تعاملات فرابخشی مربوط می شود؛ برای مثال به منظور کاهش تلفات حوادث ترافیکی باید خودروسازی ایمن، راه سازی ایمن، هوای سالم و... داشته باشیم که هر بخش از آن، غیر از علوم پزشکی با دیگر وزارتخانه ها و سازمان های گوناگون کشور هم ارتباط دارد. همه باید دست به دست هم دهیم تا وضعیت سلامت بهبود یابد.

شیرانی یکی از اولویت های اصلی وزارت بهداشت را در سال جاری، اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع معرفی کرد و افزود: سال های زیادی است که این موضوع مطرح شده؛ ولی هنوز آن طور که باید و شاید در شهرها اجرایی نشده است. در جلساتی که داشتیم، شخص رئیس جمهور مطالبه گر اجرای این طرح در کشور بوده است.

وی ضمن تقاضای همکاری از رسانه های فعال در اصفهان گفت: بدون همکاری رسانه با تأمین کنندگان سلامت، پیشرفتی در این کار مشاهده نخواهد شد؛ زیرا فرهنگ سازی در جامعه، لازمه پیشرفت در اجرای طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع است. اجرای این طرح کار ساده ای نیست و به همکاری همه بخش های جامعه نیاز دارد. یکی از بخش های طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع، دوراپزشکی است. می توانیم با اجرای این طرح، هزینه های پزشکی را کاهش دهیم و رضایت مردم را بیش از پیش حاصل کنیم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص پویش «نه به تصادف» در نوروز امسال بیان کرد: بخش اول این پویش از ابتدای اسفندماه تا پایان تعطیلات نوروزی اجرا شد؛ از همکاران خود در بخش رسانه که به اجرای موفقیت آمیز آن کمک کردند، سپاسگزاری می کنم. در سال 1402، حدود 20 هزار تصادف منجر به فوت، جدای از آثار بعدی آن اتفاق افتاد؛ همه ما تشکیل دهنده این جامعه هستیم و باید در راستای کاهش این آمار تلاش کنیم.

زهراسادات مرتضوی

انتهای پیام

نظرات

captcha